Weet jij wat SEO is?

wat is seo

WAT IS SEO?

Het kan niet anders dan dat je weleens wat gehoord hebt over SEO, maar wat is SEO nou eigenlijk? De letterlijke SEO betekenis is Search Engine Optimization, zoekmachine optimalisatie in het Nederlands dus.

In dit artikel vertellen we je alles wat je over SEO moet weten. We gaan dieper in op:

 • de betekenis van SEO;
 • waarom SEO belangrijk is;
 • hoe SEO werkt;
 • de drie hoofdcategorieën van SEO;
 • SEO marketing in de praktijk.

Wat is zoekmachine optimalisatie / de SEO betekenis?

Zoekmachine optimalisatie is in feite alles wat je doet om te zorgen dat je website zo hoog mogelijk getoond wordt in de organische zoekresultaten (ook wel gratis genoemd) van de zoekmachines. In Nederland hebben we het dan in zo’n 95% van de gevallen over Google, maar daarnaast zijn er ook zoekmachines zoals Bing en DuckDuckGo.

Deze organische zoekresultaten vind je op de zoekresultaten-pagina’s (in vakjargon SERP: Search Engine Result Page) onder de betaalde zoekresultaten (advertenties bv. Google AdWords of Bing Ads).

Waarom is SEO zo belangrijk?

Voor 95% van de Nederlanders start de zoektocht naar een product of bedrijf in een zoekmachine. Om onder de aandacht van je doelgroep te komen en leads te genereren moet je dus gewoon bovenaan in de zoekmachines staan. Zelfs als mensen de aankoop uiteindelijk offline doen. Zoekmachine optimalisatie / SEO marketing is dan ook essentieel voor leadgeneratie. Hoe hoger je in die zoekresultaten staat, hoe meer gebruikers doorklikken naar je website. En dat is uiteindelijk wat je wil.

Hoe werkt SEO?

Er zijn volgens onze branche zo’n 200 rankingfactoren, maar laten we eerlijk wezen, alleen bij Google zelf zijn het een paar mensen die weten hoeveel het er exact zijn. Wat we wel weten is dat al die factoren onder te brengen zijn in drie hoofd categorieën:

Waarbij techniek en content eigenlijk voornamelijk afgestemd moeten zijn op de bezoeker van je website. Als je bezoeker tevreden is en vindt wat hij of zij zoekt, dan zal de autoriteit (d.m.v. links) in theorie na verloop van tijd vanzelf moeten stijgen.

#1 Techniek

Je website moet technisch op orde zijn. Dingen waar je hierbij onder andere  aan moet denken zijn:

 • de structuur van je website
 • het juiste gebruik van headers
 • gebruiksvriendelijke urls
 • snelle laadtijd
 • gebruik van een SSL-certificaat
 • gebruik van sitemaps

Helaas weet nog niet iedere webbouwer hoe je rekening houdt met deze technische SEO-basis voor een goed vindbare website.

#2 Content

Je doelgroep is op zoek naar iets. Naar contactgegevens, een product, informatie …, content dus. Hoe beter je website voorziet in die contentbehoefte, hoe beter gebruikers van je website deze zullen waarderen en signalen aan Google af zullen geven dat je website ‘briljant’ is. Denk bij die signalen aan:

 • het bezoeken van meerdere pagina’s op je website
 • niet direct afhaken op je website en terugkeren naar Google (bounce rate en pogosticking)
 • het delen van je content op social media
 • of de voor SEO’s ‘holy grail’ van waardering: een link naar jouw content / website plaatsen

Ondanks dat er mensen zijn die beweren dat Google tegenwoordig zo slim is dat ze je content wel kunnen mappen op de informatiebehoefte van je doelgroep kun je absoluut nog niet om zoekwoorden heen. Er zijn dus 3 stappen om tot de ideale content te komen:

 1. Analyseren van de contentbehoefte van je doelgroep. Dit doe je in de content strategie
 2. Die contentbehoefte koppelen aan een zoekwoorden-onderzoek
 3. Het verwerken van die zoekwoorden in een voor de lezer verleidelijke webtekst.#3 Autoriteit

Waar Google vroeger zelf een eigen indicator voor autoriteit had (namelijk PageRank) gaan we tegenwoordig uit van Domein-en Pagina autoriteit of Domain Rating. Deze autoriteit wordt voor het grootste deel bepaald door externe inkomende links.

Idealiter vinden de bezoekers van je website de content op die website zo mooi en je website zo gebruiksvriendelijk dat ze vrijwillig gaan linken naar je website. In de praktijk weet iedereen hoe belangrijk links voor je ranking in Google zijn en vraagt ook bijna iedereen er tegenwoordig geld voor. Iets waar Google enorm mee worstelt, want ze kunnen voorlopig de autoriteit van een website niet anders vaststellen dan door links, maar dit is natuurlijk relatief eenvoudig te manipuleren.

In onze ogen niets mis mee, want alle media wordt gemanipuleerd en PR-bureau’s zorgen al sinds jaar en dag voor betaalde exposure voor hun klanten.

Vandaar dat linkbuilding nog steeds een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie is Staar je niet blind op techniek, content of autoriteit als iets wat op zichzelf staat. Zorg ervoor dat je continu je doelgroep zo goed mogelijk blijft bedienen via je website en zorg er ook voor dat je website op zoveel mogelijk andere relevante websites vermeld wordt. Noem het link earning, content marketing, linkbuilding of PR, maar je hebt die links nodig.