E04 | DENKPRAAT | Sven Oyntzen in gesprek met Rob Smith

Wat zijn de ingrediënten om goede 'branding' te kunnen ontwikkelen?

Wat zijn de ingrediënten om goede ‘branding’ te kunnen ontwikkelen? Vol nieuwsgierigheid begin ik aan dit gesprek met Rob Smith eigenaar van het Rotterdamse L5toBrand.

En nieuwsgierigheid is blijkbaar ook het sleutelwoord tijdens ons gesprek. Natuurlijk gaat het ook over authenticiteit en de basis. Want alleen als je daadwerkelijk vanuit de ‘core’ van je organisatie marketing bedrijft zullen klanten je begrijpen….maar dit is genoeg voor nu. Ben je nieuwsgierig naar de rest? Wil je alles weten wat er is gezegd? Beluister dan de aflevering. Ja, echt doen! Want dan krijg je het antwoord op de vraag: Wat zijn de ingrediënten om goede ‘branding’ te kunnen ontwikkelen?

Maar wat is branding eigenlik?

Branding is een middel om producten, diensten of organisaties van elkaar te onderscheiden. Letterlijk is het woord afgeleid van het Oud-Noorse woord ‘brandr’, dat ‘brandmerken’ betekent, omdat brandmerken het middel waren waarmee eigenaren van vee hun dieren van elkaar onderscheidden.

Inmiddels heeft branding een andere betekenis gekregen. De American Marketing Association gebruikt de volgende definitie: ‘A name, term, sign, symbol, or design, or a combination of them intended to identity the goods and services of one seller or group of sellers and to differentiate them from those of competition.’ Het zorgt voor merken die meer zijn dan het achterliggende product, dienst of organisatie. Zoals FC Barcelona al zegt: “Meer dan een club.”

Wat zijn de ingrediënten om goede ‘branding’

Branding is een instrument binnen marketing. Essentieel bij branding is de ambitie om bewust een cluster van onderscheidende, unieke associaties te creëren bij relevante doelgroepen. Dit is het merk, wat dus primair gaat om beeldvorming bij anderen in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht en waarbij mensen het logo en de merknaam zien als het merk. Branding gaat dus over het bewust creëren van een door de afzender gewenst beeld bij anderen om een gunstige positie ten opzichte van concurrenten te realiseren van datgene dat achter het merk schuilgaat. Dit kan een product of een dienst zijn, maar er zijn veel meer vormen van branding.

Ook in de horeca is branding essentieel. Daarom hebben ik samen met Rob en Dennis de horecasmaakmakers bedacht. Wil je weten wat wij voor de horeca doen? Kijk dan eens hier: horecasmaakmakers.


Heb je behoefte aan meer marketing podcasts? Neem dan een kijkje op www.ongewoonzakendoen.nl

DENKPRAAT
DENKPRAAT
E04 | DENKPRAAT | Sven Oyntzen in gesprek met Rob Smith
/